Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
!! 17.06.2018 (Jel.) Khanova škola zve nadšence ke spolupráci na překladech návodů pro učitele a rodiče.
! 04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
17.01.2016 (Jel.) Rok 2016 s novými a novějšími krystaly od kolegy Pavla!
17.01.2016 (Jel.) Nabídka knih z oborů matematiky, fyziky, chemie
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 01. 2008 14:41

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Příspěvky: 443
Reputace:   
 

Bublinky

Keď pozorujeme bublinky v minerálke, aj napriek tomu že je voda vo fľaši v pokoji bublinky nestúpajú rovno ale po špirále, alebo nejak nepravidelne. Ak však pozorujeme menšie bublinky v poháry šampanského zistíme, že idú pekne rovno. Prečo tomu tak je? Má to niečo s Brownovým pohybom?


You know who
(or maybe not)

Offline

 

#2 04. 01. 2008 18:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 29828
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   89 
 

Re: Bublinky

Srdecne zdravim, kdyby byla vyhlasena soutez na nejlepsi dotaz fora, tak urcite mas hodne vysokou pozici :-)

Velikost bublinek v sampanskem a jejich chovani v poharu je dokonce znamkou kvality a dukazem, zda jde o kvalitni sampanske vyrabene tradicni technologii nebo o napoj syceny CO2.

Bohuzel, nemam tolik casu, abych o tomto tematu pojednavala trochu vice, jak by zasluhovalo.

Zasadni rozdil je prave v tom, jak se dostava plyn (CO2) do mineralek - syceni pod tlakem  a do sampanskeho - postupne zrani za vzniku obrovskeho mnozstvi strasne malych bublinek. Dal ma vliv zpusob podavani - teplota, kvalita skla a povrch skla. A opakem vzniku plynu je i zpusob uniku :-)   

http://www.europhysicsnews.com/full/13/ … icle3.html - tady je jeden z vyzkumu - nektere myslenky bych mozna polemizovala, ale i tak je to pekna prace.

Offline

 

#3 04. 01. 2008 23:17

Ivana
Příspěvky: 4819
Reputace:   32 
 

Re: Bublinky

Šla jsem si pro radu k fyzikům a mimo jiné jsem se dozvěděla:

Víno má větší hustotu než voda.Na bublinky, které stoupají v sektu vzhůru,  působí větší vztlaková síla.Proto je jejich stoupání strmější.Na rozdíl od bublinek ve vodě , které se pohybují rychleji a tím vznikají při jejich obtékání vodou víry,které bublinky vychylují do stran.  :-)


Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Offline

 

#4 05. 01. 2008 00:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 29828
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   89 
 

Re: Bublinky

Ale stoupani bublinek ve sladke malinovce a v sampanskem - to je prece rozdil, stejne hustoty bychom urcite dosahli, ale celkoveho efektu - urcite ne.
:-)

Offline

 

#5 05. 01. 2008 10:06

Ivana
Příspěvky: 4819
Reputace:   32 
 

Re: Bublinky

@ Jelenu : Zdravím :-)
Ten rozdíl v efektu bude  asi tou dobrotou šampaňského.A čím je kvalitnější, šampaňské , tím rychlejší je pohyb bublinek.:-) :-)


Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Offline

 

#6 05. 01. 2008 15:24

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Příspěvky: 443
Reputace:   
 

Re: Bublinky

Ďakujem, ale mohli by ste ešte vysvetli? podrobnejšie to vznikanie lebo celkom nechápem ako môžu vznika? víri keď je voda v pokoji veď bublina má približne guľatý, alebo kvapkovitý tvar a výr by mal ís? iba za ňou nie?


You know who
(or maybe not)

Offline

 

#7 05. 01. 2008 15:43

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 29828
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   89 
 

Re: Bublinky

Pokud by se jednalo o jednu bublinu, tak by to byl idealni stav, ve kterem by se pohybovala smerem nahoru prave v dusledku vztlakove sily.

Ale prakticky, jak se bublina pohybuje, tak strhava dalsi a dalsi, take do sebe narazeji - to je situace behem pruchodu kapalinou. Myslim si, ze vznik viru nad bublinou behem pruchodu a na hladine je zapricinen prave vtazenim  dalsich bublin do puvodni (za bublinou bychom pozorovali vir asi pri velkych rychlostech pohybu, coz si myslim, ze tam zas neni).

Asi si udelam cas a podivam se v praxi (jen abych to neprehnala s tim pozorovanim :-). Ted ale musim pojednavat o anodovo-katodovove koroze železa v kyselem a zasaditem prostredi - strasna zabava :-)

Offline

 

#8 06. 01. 2008 00:56

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Příspěvky: 443
Reputace:   
 

Re: Bublinky

Takže je to v podstate spôsobené aj tým, že sa častice kvapaliny (plynu) neustále pohybujú, teda nedosiahneme úplne pokojný stav (len pre pohľad nášho oka). Tu sa nám však naskytá otázka, ako je možné, že pri bublinkách malých (šampanské) pozorujeme menšie, resp. žiadne vychýlenie a pri veľkých (minerálka) pozorovateľné. Bude to tým že idú až o toľko rýchlejšie, že sila tlačiaca ich na hor preváži nad silami, ktoré sa ju snažia vychýli? z dráhy?


You know who
(or maybe not)

Offline

 

#9 27. 07. 2008 18:05

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Příspěvky: 443
Reputace:   
 

Re: Bublinky

Tie bublinky ma akosi fascinujú stále. Dnes som bol u starkých a bolo tam šampanské. Starký dal doňho (do hrdla fľaše) kovovú lyžičku, že aby nevybublinkovalo. Poznáte niekto tiež tento trik? Prípadne ak aj nepoznáte, nevedeli by ste to nejak vysvetli?, či je to naozaj tak? Lebo mne sa to nejak nezdá ako by mohla lyžička zabráni? úniku bublín z fľaše keď ju ani neuzatvára?


You know who
(or maybe not)

Offline

 

#10 07. 09. 2008 00:50 — Editoval jelena (07. 09. 2008 01:09)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 29828
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   89 
 

Re: Bublinky

↑ matoxy:

Zdravím :-)

Dokud jsi nesdělil tuto informaci, tak jsem netušila, že nějaká lžička má být použita (a to mám už nějakou zkušenost se šampaňským :-) - tak jsem hledala a hledala....

Všude se psálo - že je to mýtus a různá zdůvodnění, proč to nemá smysl.

Tak jsem zadala tuto otazku na chemické forum do Ruska (na tomto foru věději snad všechno z chemie a okolo) - a první reakce také byla  -"mýtus".

Ale jak jsme diskutovali, tak jsme došli k zajimavému závěru - že téměř každý pokus, kterým se pokoušeji ověřit účel lžičky byl chybně formulován. Jelikož pokusy se zaměří na to, zda lžička může zachránit šampaňské před únikem plynu při skladování.

Ovšem účelem přípravy lžičky před otvíraním je to, že má být použita pouze bezprostředně po otevření pro případ, že šampaňské se pokouší uniknout z láhve. A použil to tak starký?

Můj názor je, že stabilita peny je docela malá a překážka v podobě lžičky může vyřešit problém s vypěněním (jelikož pěnu snadno naruší a donutí kapalinu po lžičce stékat zpět) - ale neřeší skladování. Stejný účel plní také koneček prstu přiložený na okraj sklenice pro zamezení vypěnění (to je názor jednoho z kolegů na ruském fóru).

Jelikož jsem slibila amicovi, že jeho materiál přeložím, tak to učiním - jsou to první 2 zprávy (překlad je pouze pracovní, bez úpravy):


Bez ohledu na vědecké vysvětlení možností působení stříbrné lžičky, podíváme se na popis pokusu provedeného v pořadu Bořiče mýtů (MythBusters — Discovery)

Citát:

Tvrzení mytu: Pokud do lahve s šampaňským vložit stříbrnou lžičku, plyn z nápoje bude odcházet pomaleji a nápoj zůstane po delší dobu pěnivým.

Status: zamítnuto (vyvráceno)

Komentář: Bylo prokázáno, že lžíce dokonce napomáhá vyloučení plynu. Při provádění slepého pokusu Adam a Jamy ochutnali různé šampaňské – z otevřené láhve, z otevřené a opětovně zavřené lahve, z právě otevřené lahve a z lahve se stříbrnou lžičkou. Přesto, že nevěděli, které šampaňské právě ochutnávají, oba uznali za nejméně pěnivé šampaňské z lahve ze stříbrnou lžičkou.

Odkaz:
IMHO: blud vymyšlený okázalými (tady kolega amic používá pěkně „glamour“) milovníky šampaňského a stolního stříbra

Zpráva č. 2.
Copak, nikdo nechce odpovídat dámě?
Dnes, na Den znalostí, jsem chtěl rozšířit obzory. Neprolézal jsem net v angličtině, ale i v tom našem je dost úryvků poznatků pro některé závěry.
Metoda zachování plynu v otevřené lahve šampaňského (za podmínky, že není zátka) se nazývá „metodou Sissi“ na počest rakouské císařovny Alžběty. Na základě této metody

Citát:
„V okolí kovu vzniká chladná bariera, která snižuje vydělení plynu“  :
Na to se můžeme vybodnout…

Myslím, příčina je v něčem jiném. Existuje dost rozšířená metoda, jak prodloužit „hru šampaňského ve skle“, jinak řečeno vyloučení CO2 v podobě bublinek (na rozdíl od pouhého odpařování z povrchu), co přidává nápoji neopakovatelnou podobu, je nápad vnést do sklenice zdroje vzniku bublinek. Nejvíce rozšířená metoda, pokud se nebudeme zaměřovat na vzhled, je lehce poškrabat dno sklenice. Drobné škrábance budou sloužit jako zdroje soustředění oxidu uhličitého. Zruční mistři – skláři dokážou nanášet jemné čárky na vnitřní povrch sklenic zhotovených na objednávku.

Barmani tvrdí, že k podobnému výsledku lze dojit pomocí otíraní sklenic ubrousky, přičemž chloupky, co zůstanou na povrchu sklenic také vedou k dlouhodobému vyloučení bublinek. Při trošce cviku lze docílit vyloučení bublinek po dobu až několika hodin. K stejnému výsledku dochází, pokud do sklenice pomoříme libovolnou kovovou věc (počínajíc drátkem z balení, který se odborně nazývá  "мюзле" až do stříbrná lžičky.

Dámy prosíme nepromíchávat obsah sklenice vlásenkou.

Teď se vrátíme k pomoření stříbrné lžičky do lahve. Pravděpodobně nejznámější literární dílo, které oživilo a zajistilo reklamu tomuto procesu se stala kniha francouzského spisovatele Bernarda Werbera (en: "The Thanatonauts", fr: "Les Thanatonautes", 1994)

Citát:

Dostal jsem hromadu odpovědí na otázky, co nikdy se nezrodily v mé hlavě. Například, jak lze zachovat bublinky v otevřené lahve šampaňského – je nutné pouze strčit do ně stříbrnou lžičku (a vlastně, opravdu dobrý nápad)

Pravděpodobně rakouská císařovna, v důsledku nechápání fyzikální a chemické podstaty procesů se pokusila přenést nápad prodloužení hry šampaňského ve sklence na proces otevření láhve. I když to vedlo k naprosto opačnému jevu – tedy rychlému vyprchání nápoje, což dnes je již potvrzeno také experimentálně.

Tím spíše, že to bylo (teď už se opakuji), tak okázale dokonce v podmínkách 19. století. Svíčky, šampaňské, husaři, plesy. Navíc, stříbrnou lžičkou, která byla vždy po ruce, se dalo schladit i příliš obtěžujícího kavalíra.


Další zprávy snad přeložím přiležitostně (v nich se došlo na stabilitu pěny). 

A abychom ve fyzice mluvili trochu tematicky, tak jsem našla u nás doma záznam přednašky ze školy - výpočet plastové zatky pro šampaňské: http://forum.matweb.cz/upload/479-1.jpg  - vypočet zabírá celkem 4 str., pokud bude zájem, umístím celý :-)

------------
"Promiňte, ale ten Král nezná moc pravopis," poznamenal Kryšánek..."V pilném telegramu se čárky a háčky nedělají" vysvětlil mu Bedřišek. "Není na ně čas. Je to ale telegram velice radostný"

Offline

 

#11 07. 09. 2008 12:09

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Příspěvky: 443
Reputace:   
 

Re: Bublinky

Jelena tiež zdravím,

- starký tam dal tú lyžičku až keď všetkým ponalieval, takže myslím, že tým nechcel zabráni? vypeneniu šampanského. Ale to ma nikdy nenapadlo, priloži? nejaký predmet do hrdla fľaše aby to z toho nevyšumelo. Skúsim to cez týždeň s nejakou šumienkou, že či to funguje.

-

jelena napsal(a):

Citát:
„V okolí kovu vzniká chladná bariera, která snižuje vydělení plynu“  :
Na to se můžeme vybodnout…

Slovo vydělení znamená niečo ako miera unikania bublín? Ak áno neznamenalo by to len, že bublinky trocha "pribrzdia" pri hrdle fľaše, ale unika? budú stále v podstate rovnako, pretože ich to spomalí len trocha nie?

-

jelena napsal(a):

Nejvíce rozšířená metoda, pokud se nebudeme zaměřovat na vzhled, je lehce poškrabat dno sklenice. Drobné škrábance budou sloužit jako zdroje soustředění oxidu uhličitého. Zruční mistři – skláři dokážou nanášet jemné čárky na vnitřní povrch sklenic zhotovených na objednávku.

Takže to, že v nejakom nápoji prestanú by? bublinky len znamená, že sa prestali tvori?, no napriek tomu je ešte oxid uhličitý v nápoji?

-

jelena napsal(a):

Dámy prosíme nepromíchávat obsah sklenice vlásenkou.

Trochu nedostatok češtiny, ale čo je to vlásenka?

-

jelena napsal(a):

Například, jak lze zachovat bublinky v otevřené lahve šampaňského – je nutné pouze strčit do ně stříbrnou lžičku

Tento jav môžeme myslím pozorova? aj na stenách pohára (nie nutne skleneného, či kovového).

-

jelena napsal(a):

Odkaz:
IMHO: blud vymyšlený okázalými (tady kolega amic používá pěkně „glamour“) milovníky šampaňského a stolního stříbra

Toto zrejme nie je až také podstatné, no čo znamená slovo glamour?


You know who
(or maybe not)

Offline

 

#12 13. 09. 2008 19:33 — Editoval jelena (14. 09. 2008 10:33)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 29828
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   89 
 

Re: Bublinky

↑ matoxy:

Zdravím :-)

doufám, že v průběhu týdne pilně studuješ na kopci blizko Matice a snad něco jiného, než bublinky, odpovídám až dnes:

Kolegové z Východu našli odkaz na aktuální materiál, který vyšel začátkem září 2008. Je to materiál pěkný a dobře čitelný, bohužel problém lžičky neřeší. Možná někdo z kolegů fyziků po prostudování řekne rozumný názor :-)

Materiál je tady: http://www.rsc.org/Publishing/Journals/ … i=b717798b nebo http://www.rsc.org/delivery/_ArticleLin … ce_Article a poslal ho Findarato Ingoldo, děkuji :-)

Je tam hodně pokusů a záznamů – no ten vědec musel vypadat, když se večer vracel z práce :-)

Když jsi umístil dotaz ohledně lžičky, tak jsem si řekla – jaké vlastnosti kovové lžičky a šampaňského můžou hrát roli?

Došla jsem k takovým možnostem:

a) lžička byla použita na uzavření láhve – musel by to být dozvuk použití nějakého kovového předmětu, který by tvarem připomínal zátku a takto ji nahrazoval (jak víme, zátku do šampaňského zpět nedostaneme). Určitě ne pro delší skladování, ale pouze během požití obsahu celé láhve.

b) Použití lžičky jako pojistného nástroje ihned po otevření láhve – to je ta možnost narušení pěny (to mi tak přijde jako nejvíce pravděpodobný důvod)

c) Použití chladné lžičky pro ochlazování a takto k zamezení vyloučení plynu z kapaliny přímo v oblasti hrdla (v přiloženém materiálu se uvádí, že adiabatická expanze se rovná(editace: poklesu (žádnému "nárůstu") teploty až na 90 oC (teď tomu nerozumím, zda k tomu nárůstu skutečně dochází nebo to je jen pro srovnání - rozumím, mám číst pozorně :-)) – to bych moc prosila někoho z kolegů fyziku vysvětlit – je to v kapitole 2.4 Uncorking the bottle.

Také jeden závěr, ke kterému jsem došla a o kterém jsem už mluvila:

důkaz faktu, že lžička je nanic, byl zdůvodněn pomocí zcela chybně formulovaného pokusu. Ta chyba je evidentní – zkoumat obsah plynu po delší době od otevření láhve nemá smysl – to je jasné i tak (určitě dojde k dosažení takové koncentraci plynu v kapalině, která odpovídá pouze rozpustnosti plynu za konkrétní teploty).   

matoxy napsal(a):

Ale to ma nikdy nenapadlo, priloži? nejaký predmet do hrdla fľaše aby to z toho nevyšumelo. Skúsim to cez týždeň s nejakou šumienkou, že či to funguje.

Mělo by to fungovat  - pěna vyrobena pouze ze sladké vody a bublinek oxidu uhličitého není nějak stabilní a může být snadno narušena mechanicky (zaboření nějaké překážky, navíc, pokud překážka bude mastná, tak o to lépe). To pozorujeme i při různém způsobu nalévaní třeba piva do různě čistých sklenic.

matoxy napsal(a):

Citát:
    „V okolí kovu vzniká chladná bariera, která snižuje vydělení plynu“  :
    Na to se můžeme vybodnout…

Slovo vydělení znamená niečo ako miera unikania bublín? Ak áno neznamenalo by to len, že bublinky trocha "pribrzdia" pri hrdle fľaše, ale unika? budú stále v podstate rovnako, pretože ich to spomalí len trocha nie?

Tam má být slovo "vyloučení". Budou uníkat až do poklesu koncentrace CO2 na hodnotu rozpustnosti při teplotě. Ale ještě je zde můj dotaz s adiabatickou expanzi...

Nejvíce rozšířená metoda, pokud se nebudeme zaměřovat na vzhled, je lehce poškrabat dno sklenice. Drobné škrábance budou sloužit jako zdroje soustředění oxidu uhličitého. Zruční mistři – skláři dokážou nanášet jemné čárky na vnitřní povrch sklenic zhotovených na objednávku.

matoxy napsal(a):

Takže to, že v nejakom nápoji prestanú by? bublinky len znamená, že sa prestali tvori?, no napriek tomu je ešte oxid uhličitý v nápoji?

Určitě oxid uhličitý zůstane v nápoji přesně v takovém množství, který odpovídá jeho rozpustnosti za konkrétní teploty (pokud v mezidobí nebyl odstraněn cíleným zahříváním - třeba varem) - Henryho zákon.

matoxy napsal(a):

Trochu nedostatok češtiny, ale čo je to vlásenka?

- vlasová spona

matoxy napsal(a):

Tento jav môžeme myslím pozorova? aj na stenách pohára (nie nutne skleneného, či kovového).

Můžeme, jsou to v podstatě obdoby „krystalizačních centrů“ – žádný povrch přece není úplně ideálně hladký, stačí nějaký vroubek apod. Viděla jsem zajímavý postup odplyňování stolní minerálky – naše rodina měla na pobyt děvče z Thajska a jeji kamarádky vždy daly do minerálky špetku soli, plyn vybublal a ony to rychle vypily, než se sůl rozpustila. Nějak jim vadil ten plyn, ale nepožadovaly vodu bez bublin.     

matoxy napsal(a):

Toto zrejme nie je až také podstatné, no čo znamená slovo glamour?

Hmm – v ruštině toto slovo má velice specifický význam (označuje styl chování, kdy člověk pomocí vnějších projevů (oblečení, stolování, životní styl…) se snaží ukázat, že je něco víc, než je ve skutečnosti. Je to okázalost, glanc, lesk, snaha okouzlit. Takové chování hodně se objevilo u určité skupiny po roce 1990, ale už se to ztrací.

V češtině (a jak jsem se dívala, také ve slovenštině) je toto slovo spojené třeba s určitým stylem fotek, na kterých každou ženu nasvítíme tak, aby vypadala krásně To děvčata v Martině ani v Lučenci hádám nepotřebuji (ostatně, už jsem tady psala, jak to nasvícení vyřešil můj bratr (v mládí) – postavil děvče pod pouliční lampu a zeptal se, zda dokáže vypočítat délku stínu. Ve zralejším věku by ji asi postavil ke kastrolu do světla plynového sporáku, a? se ukáže v nejlepším světle.)

Já budu přiležitostně pokračovat v dalším hledání informací a nápadu, pomalu z toho vzníká pěkná sbírka materiálů :-)

---------------------------------

Dej nám s tím strašidlem pokoj", pravil Pipla. "chceme v noci spát"
"Nejde to," prohlásil jsem vážně. "Když jednou strašidlo vyvoláme, musíme s ním vydržet"

Offline

 

#13 13. 09. 2008 20:46 — Editoval BrozekP (13. 09. 2008 21:25)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Bublinky

↑ jelena:

Zdravím.

jelena napsal(a):

c) Použití chladné lžičky pro ochlazování a takto k zamezení vyloučení plynu z kapaliny přímo v oblasti hrdla (v přiloženém materiálu se uvádí, že adiabatická expanze se rovná nárůstu teploty až na 90 oC (teď tomu nerozumím, zda k tomu nárůstu skutečně dochází nebo to je jen pro srovnání) – to bych moc prosila někoho z kolegů fyziku vysvětlit – je to v kapitole 2.4 Uncorking the bottle.

K nárůstu teploty na 90°C jistě nedochází. Dochází k adiabatické expanzi, při které se plyn uzavřený v lahvi při tlaku $p_1$ asi pěti atmosfér rozpíná až dosáhne tlaku okolí $p_2$, tedy jedné atmosféry. Teplota před otevřením lahve byla dejme tomu $T_1=10\,^{\circ}\mathrm{C}=283\,\mathrm{K}$ a po otevření se změnila na teplotu $T_2$, kterou určíme ze vztahu, který se dostane dosazením do Poissonova zákona za objem ze stavové rovnice ideálního plynu:

$p_1^{(1-\Gamma)}T_1^\Gamma=p_2^{(1-\Gamma)}T_2^\Gamma$,

kde $\Gamma$ je Poissonova konstanta.

Pro rozdíl teplot tak dostáváme

$\Delta T=T_2-T_1=T_1\left(\left(\frac{p_1}{p_2}\right)^{\frac1{\Gamma}-1}-1\right)=283\cdot\left(5^{\frac1{1,3}-1}-1\right)\approx-88\,K=-88\,^{\circ}\mathrm{C}$

Dojde tedy k poklesu teploty o asi 90°C. (Tak je to i napsáno v tom tvém odkazu :-)

Offline

 

#14 13. 09. 2008 20:57

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 29828
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   89 
 

Re: Bublinky

↑ BrozekP:

Zdravím :-)

no fakticky :-) - tam je "drop", děkuji za opravu :-)

A co si myslís o lžičkach?

Offline

 

#15 13. 09. 2008 21:17

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Bublinky

↑ jelena:

Nikdy jsem se s použitím lžičky k zamezení úniku bublinek nesetkal, spíš právě naopak, pokud nechci mít tolik bublinek v limonádě, tak pohybem lžičky bublinky "vyháním" :-) Takže bych se asi přikláněl k bodu b) - narušení pěny při otvírání lahve. Tak to někdo zkuste a dejte vědět jak to dopadlo. A nezapomeňte pořádně protřepat před otevřením :-)

Offline

 

#16 13. 09. 2008 21:59

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 29828
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   89 
 

Re: Bublinky

BrozekP napsal(a):

Tak to někdo zkuste a dejte vědět jak to dopadlo. A nezapomeňte pořádně protřepat před otevřením :-)

A ještě trochu přivřeme prstem hrdlo láhve. To už jsme řešili u ruských chemiků :-)

Ostatně:

matoxy napsal(a):

Ale keď najbližšie prídem do Opavy tak tie planéty pochodím, ak by som náhodou mal času to, mohla by to by? sranda:).

Doufám, že doplniš team výzkumníků (ještě bude pár ruských chemíků, komu jsem slibila пиво, Бехеровку и горький Фернет Шток :-)

---------------------------------------

"Kolonie je místo, kde se žije v klidu a míru, co nejdál od sebe. Občas se něco neobvyklého stane a pak je záse klid a mír... Může se například žit na jabloni. Zpívá se tam, vyhřívá na sluničku, ráno se dlouho spí, však to znáte. Nikdo kolem vás nepobíhá a nevykládá, že je něco důležité, že se to musí udělat, a to neodkladně... Všechno se nechá volně běžet"

Offline

 

#17 14. 09. 2008 14:42

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Příspěvky: 443
Reputace:   
 

Re: Bublinky

Jelena zdravím,

ten článok si prečítam neskôr, lebo anglicky mi to ide pomalšie ako slovensky, no možne ešte stihnem tento výkend, lebo na slovensku máme zajtra voľno (možno aj v česku).

+ ten pokus som nejak cez týždeň nespravil, no pôjdem do obchodu poobede, tak kúpim nejakú šumienku a dám  potom vbedie? ako to dopadlo.

K tej Opave, no neviem či som ja až taký výskumník:). Ale minule sme sa tak trocha inšpirovaný existeniou takého niečoho v Opave rozhodli, že by sme mohli také niečo uskutočni? aj v MT. Avšak len ako hudba budúcnosti.


You know who
(or maybe not)

Offline

 

#18 26. 09. 2008 09:47

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Příspěvky: 443
Reputace:   
 

Re: Bublinky

Zdravím ospravedlňujem sa, že sa ozývam až tak neskoro, ale ten školský rok sa rozbehol akosi zhurta.

Skúšal som to so šumienkou a dopadlo to dos? biedne. Na balíčku bolo napísané, že je jedna šumienka do 0,6 l a ešte taká bystrinka bola do 0,2 l. Tak som dal do litrovej fľaše 2 tie šumienky do 0,6l a jednu do 0,2l. Začal som napúš?a? vodu a keď tam bolo asi 3 dcl začala sa pena vari? ako kaša v rozprávke hrnček var. Ližičkov som začal aj mieša? v tej fľaši, no ono to len kypelo a kypelo. Keď to po chvíli prestalo kypie?, tak som sa snažil rozbi? tú penu lyžičkov, no ona ma akosi ignorovala a vôbec nechcela spadnú?. Usúdil som, že pena zo šumienky je príliž odolná a skúsil to s kolou (Kofolou) na sa pena síce dala rozbi?, ale len keď prestala šumie? sama. Skúšal som aj priloži? ten prst aby mi to nevyšumelo, ale buď som to robil zle, alebo neveim, ale mi ot nefungovalo, aj tak sa to z pohára vylialo.


You know who
(or maybe not)

Offline

 

#19 28. 09. 2008 01:18

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 29828
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   89 
 

Re: Bublinky

Zdravím :-)

Vidiš - tak dopadne skvelý team teoretiků - objeví se jeden praktik a celá naše teorie se bortí v základech.

Řekla bych, že šuměnky nebudou vhodným modelem pro studium šampaňského - přece jen způsob vzniku CO2 v roztoku s šumenkou je jiný než v šampaňském (už jsem psala o bakteriich, co vytvařeji bublinky CO2 velice malé velikosti). Také jsem se dočetla, že k nealkoholickým syceným nápojům se přidává i stabilizator pěny.

Přes nezdar pokusu bych se přikláněla k závěrům:
- použití lžičky nemá vliv na žachování bublinek při skladování,
- jediné srozumitelné zduvodnění použití lžíčky je, že může sloužit jako mechanická překažka pro narušení pěny v okamžiku otevření láhve.

Přemyšlím, že bychom měli požádat o nějaký grant na výzkum :-)

Zatim čerpám z vlastních zdrojů - v těchto dnech průběžně oslavuji narozeniny a využívám této přiležitosti k výzkumu. Ovšem ostatní účastníky pokusů nemaji až tak velké pochopení pro obětování vědě a otvírají láhve tak, že to nepění. Pořad pozorujeme jen adiabatickou expanzi. Bohužel, návštěvy asi nebudou mít pochopení pro výzkum - že bych navrhla "Dnes to otevřeme, zazatkujeme lžičkou a zitra opět dojdete a přezkoumáme. Barbarsky mi likviduji zkušební vzorky ihned.

----------
K astronomické stezce v Opavě přibyla stezka botanická - u významných stromů jsou informační tabule nejen o samotném stromu, ale také o nějaké zajimavosti v okolí. Už jsem se toho dovědela hodně. Také pročítáním o stromech úspěšně zaměstnávám syna, když se pokouší vysvětlovat něco o hře Gladiatus, brrr. A až je nehůř, tak nastupuje násobilka. Ale vy s kolegou BrozekP se nemusite bát - až přijedete na výzkum do Opavy, násobilku určitě zkoušet nebudu :-)

---------------------------------

"Já chci taky kávu," prohlásil lepitlápka, který dělal bubliny ve své sklenici mléka.
"Jsi moc malý", řekl mu vlídně Bedříšek. "A pojedeš domu ke své mamince. Poštovní lodí. Za půl hodiny."
"Vážně?" odpovědel lepitlápka klidně a dělal bubliny v mléce dál.

Offline

 

#20 28. 09. 2008 13:59

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Příspěvky: 443
Reputace:   
 

Re: Bublinky

Zdravím Jelena,

teda všetko najlepšie k narodeninám:).

K tomu  grantu. No neveim neveim, či by sa našiel ktosi kto by poskytol grant na výskum bubliniek v šampanskom. Ibaže by sme našli nejaké uplatnenie takého výskumu pre udržanie bublín v šampanskom a požiadali nejakú firmu:).

+ od kedy som sa naučil koľko je 7*8, už by mi nevadila ani tá násobilka až tak :].


You know who
(or maybe not)

Offline

 

#21 03. 03. 2009 15:09

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Příspěvky: 443
Reputace:   
 

Re: Bublinky

Pre záujemcov bublín, našiel som taký zaujímavý článokna eQuarku. Celkom ma zaujala aj stránka tej firmy, na ktorej je pod článkom odkaz.


You know who
(or maybe not)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson