Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
!! 17.06.2018 (Jel.) Khanova škola zve nadšence ke spolupráci na překladech návodů pro učitele a rodiče.
! 04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
17.01.2016 (Jel.) Rok 2016 s novými a novějšími krystaly od kolegy Pavla!
17.01.2016 (Jel.) Nabídka knih z oborů matematiky, fyziky, chemie
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

  • Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná? (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 23. 05. 2011 20:15

speedmat
Příspěvky: 27
Reputace:   
 

Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná?

Měl bych takovou zvídavou otázku: Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná? Předem děkuji.

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 23. 05. 2011 20:32

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 29824
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   89 
 

Re: Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná?

Zdravím,

protože koncentrovaná kyselina sírová (ne v každé zčerná) odebere sacharóze vodu do C a je silný oxidant (tedy C ze sacharózy se prevede do uhlíku (i oxiduje se dál)).

Proběhne něco takového.

Obdobný efekt bude i když se cukr spálí na plotně, ale produktem reakce s kyselinou je více plynu - kterých? Proto je to více efektní.

Doma můžete zkoušet jen plotnu.

Online

 

#3 23. 05. 2011 21:31

speedmat
Příspěvky: 27
Reputace:   
 

Re: Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná?

jelena: Díky.

Offline

 
  • Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná? (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson