Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ví někdo, jak řešit toto:
Na cestě z ostrvy do Paskova projede 24 aut za hodinu.jaka je pravděpodobnost, že
a) prvnich 5 minut nepojede žádne auto
b) mezi druhym a třetím autem bude prodleva 5 minut.
U a) bych řekl, že půjde o Poissonovo rozdělení s parametrem 2 (počet aut za pět minut), pak by a) vyšlo 0,135. Ale nejsem si tím vůbec jist. Může někdo, prosím, pomoct? Díky.
Exponenciální rozdělení používám u spojité náhodné veličiny - trochu mě mate, že za a) se jednalo o diskrétní NV. Něco mi říká, že za b) by to mohlo být nula. Parametr exponenciálního rozdělení mě zase napadl 2 - potřebuju střední hodnotu počtu aut za 5 minut, což je dva. Ale to jsou jen mé úvahy... ↑ Stýv:
I když, teď mě jěště napadlo, jestli ta pravděpodobnost nebude stejná jako u a). Jaký je rozdíl, jestli čekám pět minut mezi nultým a prvním autem a mezi druhým a třetím? Pokud žádný, pak by ta pravděpodobnost mohla být stejná. Tam pak ale nechápu proč použít exponenciální rozdělení.
pokud bys to interpretoval jako "přesně pět minut", pak opravdu ta pst bude 0. na tom ovšem není nic k počítání, takže si myslim, že zadavatel měl na mysli "alespoň pět minut". co se týče parametru exp. rozdělení - pokud jsi zvyklý měřit čas v pětiminutách, pak můžeš použít parametr 2 a čas 1 pětiminuta. já bych se ovšem klonil k tradičním jednotkám:)