Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, řeším úlohu, kdy bych rád našel tečnu (oranžová úsečka) dvou oblouků (zelené kružnice). Jedná se o manévr vozidla, který se skládá ze dvou stejných oblouků a jedné tečny. Hledám y.
Znám R poloměr, x (šírku modrého obdélníku).
Neznám y.
Nevím, jak to řešit. Možná bych si do úlohy mohl vymyslet, třeba délku tečny 5 metrů. Jak najdu její sklon a souřadnice ? Ta délka tečny není určitá, ale asi by neměla být asi nijak dlouhá, aby byl přechod co nejkratší. Tj. oblouky umístit pod sebe a spojit je tečnou.
Jinak moje zadání je (R=120 m, x=11 m)
Děkuji moc za pomoc
Cheop: Děkuji moc, takhle nějak jsem si to představoval. Rád bych se zeptal, jak by se řešilo obecně pokud bych měl R (stejný pro oba oblouky), zjistit y, rovnici tečny, délku tečny ? Myslím početně.
Ještě jednou děkuji.
↑ Honzc:
Zdarec, já jsem to zadal do WolframAlpha a předmětné y vyšlo: což je stejný výsledek jako ten Tvůj, když do Tvého vztahu dosadíš:
Jak jednoduché
↑ xampik: může užít Tvůj vztah obecně
Díky moc Cheop, Honzc
bohužel můj vedoucí po mně chce, aby tam byla nějaká přechodnice. Protože je tam údajně nějaký skok ve druhé derivaci při použití dvou tečných kružnic.
Šlo by tam nějak udělat přechodnici ? Vůbec nevím, jak bych tam něco takového udělal mezi oblouky.
↑ xampik:
Pro zadaný případ to udělej takto:
1. Podle vztahů, které jsem ti napsal spočítej y když se kruhové oblouky dotýkají.
2. Aby tam mohl být "rovný" spojovací úsek zvětši o něco to y (např.)
Na obrázku máš odvozené vztahy pro délku rovného úseku směrnici, a bodu, kterým prochází
Bral jsem r=120, x1=11, y1=80 (na obrázku je to v měřítku 1:10)
Pokud bys to chtěl konstruovat, pak na obrázku je konstrukce naznačena (důležitá je konstrukce bodu xT1)
Honzc: přesně takhle jsem si to představoval. Trošku jsem se zasekl u výpočtu. Jsem trošku pomalejší.
Ten nápad je fajn .
Tedy:
a=57,25
b=20
xt1=117,83
yt1=22,7
xs=114,5
ys=40
L = 33,9 ?
úhel: -79,0938°
je to tak správně :-) ?
Jinak vedoucí po mě chce, abych tam byla klotoida, ale to už bude asi hodně složité to tam přidat.
Jinak jak zjistit délku oblouku, podle vzorce