Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím na přijímačky potřebuji znovu oprášit vyčíslování redoxních rovnic. V jednom příkladu z minulých přijímaček byla tato rovnice.
Zkoušel jsem, jestli mi wolfram alpha neukáže řešení i s postupem. Ukázal sice jen náznak řešení, ale i ten mě dosti překvapil.
Výsledek který vyhodil byl sice správný, ale ukazoval pouze jednu oxidaci a redukci:
Mn se redukuje ze +7 na +2 (5 e získá)
Cl se oxiduje z -1 na 0 (1 e ztratí)
Což je zvláštní neboť zde ještě alespoň co vím probíhá oxidace železa Fe(II) na Fe(III).
Výsledek wolframu je ale správný, alespoň podle zadání. :-)
Můj dotaz zní: Zda popřípadě v jakých chvílích můžeme zanedbat některé oxidace/redukce při vyčíslování chem rovnice.
Dále bych ocenil nějaký odkaz, kde je celá látka pěkně vysvětlená, protože jsem zjistil, že látce docela plavu.
Ahoj, aj Wolfram.. nám môže pomôcť, ba dokonca určí aj čo sú reaktanty a čo sú produkty.
Poprehadzujme molekuly a označme neznáme počty molekúl napr. takto:
a...FeCl2
b...Fe2(SO4)3
c...Cl2
d...K2SO4
f...H2O
g...KMnO4
h...H2SO4
k...MnSO4
vykonajme bilanciu atómov a zapíšme ju ako rovnicu ...=0
fe:a+2b=0
cl:2a+2c=0
S:3b+d+h+k=0
K:2d+g=0
O:12b+4d+f+4g+4h+4k=0
Mn:g+k=0
H:2f+2h=0
Dajme do Wolframu ako sústavu lineárnych rovníc.
solve a+2b=0,2a+2c=0,3b+d+h+k=0,2d+g=0,12b+4d+f+4g+4h+4k=0,g+k=0,2f+2h=0
riešenie celočíselné nám stroj poskytne nasledovné:
a = 10 n, b = -5 n, c = -10 n, d = -3 n, f = -24 n, g = 6 n, h = 24 n, k = -6 n, n element Z
doplníme za neznáme premenné konkrétne čísla a tie čo sú s rovnakým znamienkom dáme na jednu stranu rovnice
10...FeCl2
-5...Fe2(SO4)3
-10...Cl2
-3...K2SO4
-24...H2O
6...KMnO4
24...H2SO4
-6...MnSO4
============================================================
výsledok:
10FeCl2+6KMnO4+24H2SO4<==>5Fe2(SO4)3+10Cl2+3K2SO4+6MnSO4+24H2O
============================================================