Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj
V Excelu statisticky zpracovávám naměřená data 10 různých vzorků.
Mimo jiné také určuji 5% kvantil a 95% interval spolehlivost.
Pro 5% kvantil používám funkci NORM.INV, která pomocí spočtené průměrné hodnoty a výběrové směrodatné odchylky proloží data normálním rozdělením a z něj určí hodnotu 5% kvantilu.
Pro 95% interval spolehlivosti používám funkci CONFIDENCE.NORM, která rovněž pracuje s normálním rozdělením (zadaná výběrová směrodatná odchylka, počet naměřených hodnot a hladina významnosti 0,05), horní a dolní mez poté spočtu přičtením respektive odečtením výsledku ke střední hodnotě.
Z logiky věci by mi výplývalo, že dolní mez 95% intervalu spolehlivosti by měla být o něco menší než je hodnota 5% kvantilu (logicky bych předpokládal, že se dolní mez musí rovnat 2,5% kvantilu) - ono to tak ale podle excelu není!!!
Rád bych vysvětlení, proč tomu tak je, nebo kde dělám chybu.
Přikládám odkaz na excel pro ilustraci:
http://www.uschovna.cz/zasilka/JZZSTH56K3FRBF4C-M7P/
Díky za odpovědi
Pavel
Už tomu asi rozumím.
Interval spolehlivost se počítá jen pro střední hodnotu.
95% Interval spolehlivost pro soubor všech hodnot je nejspíš třeba získat - dolní mez = 2,5% kvantil normálního rozdělení; horní mez = 97,5% kvantil - je to tak?
Interval spolehlivosti se dá počítat pro jakejkoliv parametr. "Interval spolehlivost pro soubor všech hodnot" mi zní jako nesmysl. Podívej se, co přesně máš napsáno v zadání.
Žádné zadání neexistuje - toto není školní příklad :-)
Vyhodnocuju výsledky destruktivních zkoušek pro zkušební ústav stavební. Ten interval spolehlivosti po mě ani nechtějí, dělám to navíc pro sebe, jelikož mě to zajímá a rád bych se něco přiučil.
Díky
95% oboustranný interval spolehlivosti je interval, pro jehož levou a pravou mez platí, že mají 95% pravděpodobnost, že budou uzavírat skutečnou hodnotu parametru.
Takže dolní mez intervalu bude výš než 2,5% kvantil, protože jsi získal více než jeden datový bod, z čehož plyne, že pravděpodobností rozdělení, které popisuje možný výskyt parametru, je užší* než pravděpodobností rozdělení, ze kterého pocházejí výsledky měření.
(Protože pravděpodobnostní rozdělení, z něhož pocházejí výsledky měření, zůstává pořád stejná, zatímco pravděpodobnostní rozdělení popisující výskyt parametru je s každým získaným měřením užší a užší* (protože získáváš stále vyšší a vyšší jistotu, kde ten parametr asi je).)
*zhruba řečeno
(Předpokládám, že používáš správné funkce v Excelu, což jsem nekontroloval...)
Stránky: 1