Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám urgenní dotaz na výpočet do práce (jsem hloupá a nemůžu na to v daném formátu přijít). Mám vypočítat průměr na osobu za hodinu ...v práci pracují na úkolu x 3 lidi po doobu 4 hodin, pak se k nim po 4 hodinách přijdají další 2 lidi co s nimi pracují dalších 2 hodiny. (tj 6 lidí 2 hodiny) A mám vpočítat kolik lidí pracuje za hodinu ve formátu např. 4,2 lidí za hodinu...Vůbec nevím jak na to. Kolegyně mi s tím moc nepomohla a já to nechápu. Prosím o pomoc s výpočtem tak abych to příště zvládla vypočítat sama. Děkuji moc.
↑ Amadriada71:
Koľko je všetkých odpracovaných hodín?
Koľko ľudí ich odpracovalo?
↑ Amadriada71:
Koľko je všetkých odpracovaných hodín?
Koľko ľudí ich odpracovalo?
A napríklad tročlenka, keď to nevidím:
Voľakoľko hodín .............. niekoľko ľudí
1 hodina .......... x ľudí
Priama úmernosť.
↑ misaH:10,5 hodiny - celá pracovní doba tu odpracovalo 3 lidi,
pak jim pomáhalo 2 hod. další 3 lidi
tak já jsem trojčlenku zkoušela, ale mě to nevychází aby to bylo ve formátu třeba 4,2 lidí pracovalo 1 hodinu..aby se prostě ten počet lidí a hodin předělal do toho formátu 4,2
↑ Amadriada71:Myslim, ze ↑ misaH: poskytla dobry navod. Pripadne si ulohu zjednodusme - jeden clovek pracoval hodinu, potom sa k nemu pridal dalsi, takze druhu hodinu pracovali dvaja.
A ulohu som presunul do spravnej sekcie (zakladna skola).
tak stejně nevím takže 1 hodinu pracuje pracovníků 1/6 tj. 0,16...a dál stejně nevim :( nevím jak to mám zakomponovat do těch hodin..0,16x2 hod =) 0,32 ? a pak další 3 pracovníci pracují 8,5 hod ....1/3 =) 0,33 ..0,33x8,5 hod. =) 2,805 a pak to mám sečíst? 2,805+0,32=) 3,12 pracovníků za hodinu? to je asi málo ne?
↑ Amadriada71:Predstavte si to tak, ze jedine, co ti ludia robia, je pitie piva. Kazdy clovek vypije jedno pivo za hodinu. Kolko piv bolo priemerne vypitych za jednu hodinu?
A mimochodom, pisete ze "pracují 3 lidi po doobu 4 hodin, pak se k nim přijdají další 2 lidi co s nimi pracují dalších 2 hodiny. (tj 6 lidí 2 hodiny)" ... podla mna ale je a nie
.
jsem se upsala omlouvám se, další 3 lidi co s nimi pracují 2 hodiny
já se omlouvám, ale mě todle opravdu nic neříká...bohužel nejsem na matematiku opravdu dělaná a myslela jsem si, že mi pomůžete..do zítra ten vzorec musím mít, jinak mě šéf sjede...trojčlenku bych vám zpočítala kdyby tam byla 1 neznámá, ale tady všechny věci vím, jenom nevím jaký je průměr osob co pracovalo na hodinu...a s pitím piva mi bohužel moc nepomůžete...strašně jsem doufala, že mě nějak nakopnete uvidím vzorec a zkusím si to na obdobých případech a prijdu na to jak na to...ale asi ne...každopádně děkuji moc za ochotu. Přeji pěkný večer...
↑ Amadriada71:
Takhle, představte si, že po hodině práce odevzdá jeden hotový výrobek. Takže zaměstnanec 1 odevzdá x výrobků. To samé s druhým zaměstnancem atd. až do 6. zaměstnance. Vyjde nám, že celkem udělali y výrobků. A pracovali celekm 6 hodin. To už musíte spočítat.
↑ Amadriada71:Obdobnu situaciu som popisal (jeden pracovnik hodinu, dalsiu hodinu dvaja) ... poskytol som konzumnu interpretaciu s pivom, ↑ Schlpooka: uvadza vyrobnu interpretaciu ... to uz predsa musi byt jasne.
Je to základní škola, takže to samozřejmě taky nechápu...
Ale já bych na to šel přes "člověkohodiny" - jedna člověkohodina (člh) je práce jednoho člověka po dobu jedné hodiny.
Nejdřív dělají 3 lidi 4 hodiny, to je celkem 12 člh (člověkohodin).
Pak dělá celkem 5 lidí další 2 hodiny, to je 10 člh.
Celkem tedy se odpracovalo 12+10 člh, tedy 22člh, a trvalo to 5 hodin, takže to vychází 22/5 = 4.4 člověka na hodinu.
↑ MichalAld: Ja som napisal to iste, len namiesto "clh" som napisal "pivo" ... tak uvidime, co je pochopitelnejsie.
↑ Amadriada71:
Robíš chybu, že furt pátraš po nejakom "vzorci" a tá úloha o tom vôbec nie je.
Nevieš zistiť odpracované hodiny?
Tak sa každého človeka opýtaj, koľko hodín odpracoval a rob si čiarky.
(Prečo spomínaš nejakých 10,5 h pracovný čas? Čo to má s celou situáciou spoločné?)
Potom zrátaj pracujúcich ľudí.
A keď nevieš, čo ďalej, napíš si:
5 ľudí ........ 22 hodín
1 človek ... x hodín
Priama úmernosť.
Je to to isté, čo písal MichalAld...
Odpoviem si sama:
1. 4h + 2h
2. 4h + 2h
3. 4h + 2h
4. 2h
5. 2h
To je 3x4h + (a ešte) 5x2h = 22h
Pracovalo 5 ľudí.
Na jedného človeka pripadá 22:5= 4,4 hodiny.
Alebo tá trojčlenka...
To je už taká malá nezamestnanosť, že sa zamestnávajú na pozície s matikou ZŠ ľudia, ktorí nedokážu túto úlohu vyriešiť?
"vzorec" nepomôže - čo keď si niečo zameníte alebo popletiete?
Alebo to celé bol "vtip"?
Zdravím,
procházím přesunutá témata - toto je z dotazů pro praxi, může tam zůstat, autorce tématu problém vznikl při řešení pracovního úkolu (tak bylo myšleno při návrhu sekce + podpora také dalších praktických webů vydavatele, u strojařů už je fórum také.
↑ MichalAld: záleží, jak nastaví a nastandarzuje sběr výkazů od pracovníků: pokud každý donese vlastní, tak počítá aritmetický průměr na úkol, bude-li nosit předák za své skupiny, tak počítá vážený průměr. Vzorec potřebuje, aby mohla uložit do tabulkového zpracování (EXCEL apod.) a vytvářela pěkné obrázky do reportů.
Je to již starší záležitost, snad to nakonec dobře dopadlo.
↑ Amadriada71:
Zdravím,
přemýšlel jsem o návodnější odpovědi. Spíš obecněji. Rozumím, že tento dotaz už není aktuální.
Porozuměl jsem, že konečné zadání znělo, že 3 lidi pracovali 10,5 hodiny a další 3 lidi pracovali 2 hodiny. Dotaz zněl, kolik lidí průměrně pracovalo po 1 hodinu z celkové doby, po kterou se pracovalo.
Postupoval bych takto:
Když 3 lidi pracovali 10,5 hodiny, odpracovali celkem 3 * 10,5 = 31,5 člověko hodin. Když další 3 lidi pracovali 2 poslední hodiny, odpracovali celkem 3 * 2 = 6 člověko hodin. Všichni lidi odpracovali celkem 31,5 + 6 = 37,5 člověko hodin.
Celková doba, po kterou lidi pracovali, byla 10,5 hodiny. Po 1 hodinu průměrně pracovalo 37,5 člověko hodin / 10,5 hodiny = asi 3,57 lidí.
Třeba bude užitečné někomu dalšímu.