Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
!! 17.06.2018 (Jel.) Khanova škola zve nadšence ke spolupráci na překladech návodů pro učitele a rodiče.
! 04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
17.01.2016 (Jel.) Rok 2016 s novými a novějšími krystaly od kolegy Pavla!
17.01.2016 (Jel.) Nabídka knih z oborů matematiky, fyziky, chemie
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 03. 2020 11:23

edison
Příspěvky: 2052
Reputace:   40 
 

Tmavnutí čaje

Když hrnek se slabým zeleným čajem (skoro jak voda) nechám večer postavený na topení, ráno vypadá jako běžný černý.

Je tu někomu známo proč?

Offline

 

#2 17. 03. 2020 11:39

pietro
Příspěvky: 4458
Reputace:   186 
 

Re: Tmavnutí čaje

↑ edison:  Ahoj, tak sa zdá, že za súčasného pôsobenia času a teploty sa látka premieňa na absolútne čierne teleso. :-) Ale asi si mal na mysli produkty rozpadu zeleneho čaju.

Offline

 

#3 30. 03. 2020 17:28

edison
Příspěvky: 2052
Reputace:   40 
 

Re: Tmavnutí čaje

Vypadá to na reakci s nějakou minoritní složkou vzduchu, asi CO2, protože jev nastává jen když na hladinu fouká. Zavřená sklenička nic, hrnek do rána tmavej, když je obojí vedle sebe na radiátoru.

Ale bude to nějaký složitější, protože samotnej CO2 (přidání sodovky) ke ztmavnutí nevede.

Offline

 

#4 30. 03. 2020 17:42 — Editoval Ferdish (30. 03. 2020 17:43)

Ferdish
Příspěvky: 2842
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: postdok
Reputace:   69 
 

Re: Tmavnutí čaje

Prečo by malo ísť o minoritnú zložku? Prečo by to nemohla byť oxidácia vzdušným kyslíkom? A čo v prípade, že hrnček necháš voľne na stole, mimo vykurovacieho telesa?

Offline

 

#5 30. 03. 2020 17:47

pietro
Příspěvky: 4458
Reputace:   186 
 

Re: Tmavnutí čaje

Ahojte, mozno aj prachové castice by to mohli byť.  Ano skusme to otvorene a mimo ohrevu.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson