Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
! 2.11.2020 (L) Vykreslete si svůj první matematický výraz přes MathJax!
! 04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
17.01.2016 (Jel.) Rok 2016 s novými a novějšími krystaly od kolegy Pavla!
17.01.2016 (Jel.) Nabídka knih z oborů matematiky, fyziky, chemie
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2020 21:52

hoblik
Zelenáč
Příspěvky: 4
Škola: SOU
Pozice: delnik
Reputace:   
 

teplota a tlak

muj dotaz zni : v uzavrene nadobe o objemu 1m3 je nasypan mastenec / steatyt/ ten je zahrivan na teplotu 200 stupnu a tato teplota by mnela byt stala . jaky tlak bude v nadobe ?

Offline

 

#2 22. 10. 2020 22:45

edison
Příspěvky: 2204
Reputace:   44 
 

Re: teplota a tlak

v prvním přiblížení je to šutrák, takže nic se neděje. Jenže:

1. Nádoba určitě nebude 100% vyplněna metrovou kostkou mastku. Zbytek bude asi vzduch a ten normálně zvětší tlak v poměru absolutních teplot. Řekněme z 300 K na 300+200, tedy o 66 %. To máme 0,66 atmosférického tlaku, tedy 66 kPa. Což je sice nic moc, ale třeba pro kostku s rovnými stěnami to znamená, že na m2 bude tlačit síla odpovídající 6,6 tuny. Samozřejmě, pokud bude vzduch třeba 5 % objemu, tak se kostka prostě trochu nafoukne a skončí to nějakou rovnováhou mezi poklesem tlaku a nafouknutím nádoby.

2. Když je toho takhle hodně, tak to asi nebude pár velkých šutráků, který někdo před tím pečlivě vyčistil od zbytků jiných hornin, umyl od nečistot a usušil. Je tedy možné, že tam bude nějaká voda, porézní materiály s akumulovanými plyny a možná i nějaké organické látky, co by chtěly doutnat. Kolik se toho uvolní, to těžko předpokládat:-)

Závěr: Já bych to při zahřívání do vzduchotěsné nádoby nezavíral. Nebo je k tomu nějaký důvod?

Online

 

#3 23. 10. 2020 00:12

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 3208
Reputace:   90 
 

Re: teplota a tlak

Neuvolňuje se z toho něco při zahřívání? Třeba voda? Potom by to bylo jednoduché...

Offline

 

#4 23. 10. 2020 14:25

edison
Příspěvky: 2204
Reputace:   44 
 

Re: teplota a tlak

Předevčírem jsem na to trochu podrobněji koukal a je hodně informací o úbytku hmotnosti po zahřívání. Závisí to na čistotní třídě a je to od několika do několika desítek %. Evidentně jde o ty nečistoty.

V podstatě jde o to, aby bylo možné dodržet recepturu, kdy se někam má nasypat třeba "talc grade C, 20 % mass", jenže uživatel sehnal se slevou grade B. Tak si najde tabulku, kde jsou úbytky hmotnosti různých gradů pro teplotu při které on to taví.

Druhá věc je, že takové tabulky jsou pro 500, 850, nebo 1000 °C. Požadovaných 200 je prostě moc málo.

Nejspíš je jediná možnost to experimentálně vyzkoušet v menším množství. Vzít třeba starej papiňák, dát mu silikonový těsnění, místo ventilu nasadit silikonovou hadičku, tu nechat procházet kyblíkem s vodou, aby se plyny ochladily a nakonec dát třeba balonek. Po skončení procesu se balonek nacpe pod hladinu do odměrky s vodou a tak se zjistí jeho objem. Pokud je v hadičce voda, tak následuje opatrné odpojení obou konců, usušení zvenku, zvážení hadičky s vodou, vylití vody, usušení uvnitř a zvážení suché hadičky. Tak nějak by se dalo zjistit, kolik se uvolní plynů a páry.

Ale obávám se, že třeba ten obsah vody se může lišit mezi dodávkami, třeba z různých ročních období a podle počasí.

Takže prakticky mnohem lepší mi přijde se tomu vyhnout:

1. Nedělat to vzduchotěsný. To je nejjednodušší. Pokud by tomu měl vzduch vadit (což si teda moc nedovedu představit), tak udělat jen malou dírku na únik plynů, případně na ni ještě nasadit kus silikonové hadičky, aby se omezila obousměrná difúze.
2. Nejdřív materiál vyžíhat, nejlépe na trochu vyšší teplotu a pak teprve vzduchotěsně zavírat.

Online

 

#5 23. 10. 2020 17:17

edison
Příspěvky: 2204
Reputace:   44 
 

Re: teplota a tlak

Rozhodně bych hrozně rád věděl, k čemu je potřeba ho zahřívat v utěsněné nádobě:-)

Online

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson