Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
🔒 23. 3. 2019 Přešli jsme na HTTPS. Prosíme o kontrolu funkčnosti fóra.
!! 17.06.2018 (Jel.) Khanova škola zve nadšence ke spolupráci na překladech návodů pro učitele a rodiče.
! 04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
17.01.2016 (Jel.) Rok 2016 s novými a novějšími krystaly od kolegy Pavla!
17.01.2016 (Jel.) Nabídka knih z oborů matematiky, fyziky, chemie
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 02. 2011 16:49

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1766
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Beta vykreslování grafů

(Je to zatím jen demo, nepoužívejte to prosím nikde jinde na fóru.)

Zkusil jsem implementovat vykreslování grafů. Je to zatím beta nebo spíš alfa verze. Používám graph.tk, což je knihovna založená na HTML5 Canvasu, z čehož vyplývá, že to poběží jen v moderních prohlížečích. Funguje mi to ve Firefoxu, Chrome a Safari, v Opeře to nefunguje asi kvůli nějaké chybě v Javascriptu, samotný Canvas Opera zvládá. IE netuším. Bug v Opeře se snad brzy opraví a IE9 už by canvas mělo umět nativně — ale možná je tam nějaký hack.

Plusem je, že je to interaktivní, kolečkem přibližujete a oddalujete, táhnutím myši pohybujete s plátnem podobně jako třeba na mapy.cz. Před vykreslením lze nastavit přiblížení a střed, zvládá to vykreslit i více grafů v jednom obrázku. Šla by udělat i změna velikosti okna. Největší nevýhoda je ta nepodpora v prohlížečích. To lze vyřešit třeba tím, že se místo grafu zobrazí odkaz na Wolfram Alpha, který ten graf vykreslí.

Ukázky grafů. Holé x^2:


syntaxe: (budu používat kulaté závorky místo hranatých): (graph)x^2(/graph)

Zmenšení grafu:

(graph scale=0.5)x^2(/graph)


Změna středu:

(graph center=0,3)x^2(/graph)

Obojí dohromady:

(graph scale=0.2 center=0,12)x^2(/graph)

Více grafů:

(graph scale=0.2 center=0,6)x^2,abs(x), sin(x)*4(/graph)

Nějak takhle (v hezčím provedení) by se to mohlo zobrazit lidem, kteří nemají prohlížeč, který toto podporuje:

Váš prohlížeč neumí vykreslit grafy přímo zde na stránce. Pro zobrazení grafu x^2 se podívejte na Wolfram|Alpha.

Líbí?


2+2=4

Offline

 

#2 01. 02. 2011 16:57

Tychi
Příspěvky: 2462
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

Líbí, moc! Díky za to.


Vesmír má čas.

Offline

 

#3 01. 02. 2011 17:08 — Editoval teolog (01. 02. 2011 17:20)

teolog
Místo: Praha
Příspěvky: 3497
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ Lukee:
To vypadá luxusně :)

Offline

 

#4 01. 02. 2011 17:35

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Příspěvky: 11829
Reputace:   873 
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů


(graph)x^2-2*x-1(/graph)
A to můžu použít v běžném příspěvku?


Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Offline

 

#5 01. 02. 2011 17:41

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1766
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ zdenek1:
Teoreticky jo, ale zatím to prosím nikdo nikde nepoužívejte, minimálně musím přidat kontrolu toho, jestli to prohlížeč zvládne vykreslit.


2+2=4

Offline

 

#6 01. 02. 2011 17:43

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Příspěvky: 11829
Reputace:   873 
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů


Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Offline

 

#7 22. 04. 2011 09:09

byk7
InQuisitor
Příspěvky: 4502
Škola: PřF MUNI
Pozice: student
Reputace:   216 
 

Re: Beta vykreslování grafů

jak to tedy vypadá? děkuji


Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

Offline

 

#8 22. 04. 2011 11:20

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1766
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

Pořád to nefunguje v Opeře, chtěl bych, aby to alespoň fungovalo v Safari+FF+Chrome+Opera. I když trojice FF+Chrome+Safari pokrývá 2/3 návštěvníků, tak možná už to stačí a zbytek bude holt odkázán na Wolfram… Na druhou stranu na webu výrobce je, že by to mělo běžet ve všech moderních prohlížečích, které podporují canvas, což Opera je, takže možná je chyba někde jinde, zkusím to ještě nějak zjistit.


2+2=4

Offline

 

#9 22. 04. 2011 11:56

jarrro
Příspěvky: 4956
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   281 
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ Lukee:uuž pár týžďnov mám chrome,ale skúsil som operu a ide to ukáže graf


MATH IS THE BEST!!!

Offline

 

#10 22. 04. 2011 12:00

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1766
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ jarrro:
Napsal jsem autorovi email, už to opravil :-). Ještě tam přidám detekci pro IE, tam to předpokládám nefunguje, a může se to začít používat. Snad se k tomu dostanu brzy.


2+2=4

Offline

 

#11 22. 05. 2011 19:16

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1766
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

Přidal jsem detekci MSIE, kde to místo grafů zobrazí odkaz na Wolfram, trochu jsem upravil vnitřnosti, ale jinak myslím, že už to můžeme začít používat. Kdyby s tím byly nějaké trable, tak dejte vědět.


2+2=4

Offline

 

#12 24. 05. 2011 12:04 — Editoval Pavel Brožek (24. 05. 2011 12:09)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ Lukee:

Je k tomu někde nějaký návod nebo alespoň vypsané vše, co to umí?

Offline

 

#13 24. 05. 2011 12:08

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1766
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ Pavel Brožek:
Asi nic podrobného neexistuje, nic lepšího než http://graph.tk/about/ jsem nenašel.


2+2=4

Offline

 

#14 24. 05. 2011 12:10 — Editoval Pavel Brožek (24. 05. 2011 12:12)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ Lukee:

Píšeš v úvodním příspěvku, že IE9 by to už mělo zvládat. Přesto to zobrazuje odkaz na Wolfram. Nemohl bys to tedy zkusit nastavit tak, aby to šlo i pro IE9? (Mě to sice netrápí, používám FF, ale určitě bude časem přibývat lidí s IE9).

Offline

 

#15 24. 05. 2011 12:20

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1766
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ Pavel Brožek:
Aha, to je fakt. Nemohl by to někdo zkusit? Já mám jen IE8. Funguje vám s IE9 tohle?


2+2=4

Offline

 

#16 24. 05. 2011 12:23 — Editoval Pavel Brožek (24. 05. 2011 12:53)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ Lukee:

Nefunguje, je tam obdélník s nápisem „Loading…“, ale nevypadá to, že by se něco dělo.

Edit: Ale tady mi to s IE9 funguje.

Offline

 

#17 24. 05. 2011 13:20

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Příspěvky: 1766
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ Pavel Brožek:
Hmm, tak to někde seženu IE9 a zkusím to nějak vyřešit. Zatím to nechám jak to je.


2+2=4

Offline

 

#18 24. 05. 2011 13:42

jarrro
Příspěvky: 4956
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   281 
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

v bordeli s ie9 nejde a na graph.tk zobrazí,ale nedá sa mi scrolovať zmeniť stred ide(IE bežne nepoužívam len som ho zapol teraz na skúšku)


MATH IS THE BEST!!!

Offline

 

#19 24. 05. 2011 17:01 — Editoval Phate (24. 05. 2011 17:01)

Phate
Příspěvky: 1740
Reputace:   99 
 

Re: Beta vykreslování grafů

Nasel jsem asi prvni bug, graf se v hidu vykresluje s jakymsi divnym stredem, viz:


Jinak pouzivam Operu, nevim, jestli je to jinde v poradku a celkove meneni stredu graphu v hidu je divne a nejak divne funguje


Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

Offline

 

#20 24. 05. 2011 21:25

janca361
.
Příspěvky: 3284
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ Pavel Brožek:
A ve FF to funguje? Mě ne...  (mám FF 4.0.1)

Offline

 

#21 24. 05. 2011 21:28

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ janca361:

Mám FF 3.6.17 a funguje bez problému.

Offline

 

#22 24. 05. 2011 21:31

teolog
Místo: Praha
Příspěvky: 3497
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ janca361:
Mně to funguje ve FF 4.0.

Offline

 

#23 24. 05. 2011 21:56

Stýv
Vrchní cenzor
Příspěvky: 5211
Reputace:   196 
Web
 

Re: Beta vykreslování grafů

jedna věc se mi na tom nelíbí - že skroluju skroluju, a najednou zůmuju. nešlo by nějak udělat, aby se možnost zoomování aktivovala třeba až po kliknutí?

Offline

 

#24 25. 05. 2011 06:41

janca361
.
Příspěvky: 3284
 

Re: Beta vykreslování grafů

↑ Pavel Brožek:↑ teolog:
Dnes už to funguje :)
Včera asi byl někde problém...

                                            .... nejspíš mezi počítačem a židlí, tam bývá většinou....

Offline

 

#25 25. 05. 2011 15:28

miso16211
Πυθαγόραc
Příspěvky: 1522
Pozice: študent - tykáni
Reputace:   16 
 

Re: Beta vykreslování grafů

Môžu, alebo budu moct pouzivatele pouzivat grafy? Odkedy?

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson