Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
!! 17.06.2018 (Jel.) Khanova škola zve nadšence ke spolupráci na překladech návodů pro učitele a rodiče.
! 04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
17.01.2016 (Jel.) Rok 2016 s novými a novějšími krystaly od kolegy Pavla!
17.01.2016 (Jel.) Nabídka knih z oborů matematiky, fyziky, chemie
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 08. 2019 12:51

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

//forum.matematika.cz/upload3/img/2019-08/06893_Screenshot_20190723-213350_Word.jpg
nevim jake jistice potrebuji v bytovem rozvadeci
na elektromerovem vim ze mam mit hlavni trifazovy jistic
a jeden jednopolovy jistic na hdo

Offline

 

#2 12. 08. 2019 14:01

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

podle toho schemstu
proudovej chranic
trifazovej jistic B16
a stykac na tuv
je to tak?

Offline

 

#3 12. 08. 2019 16:48

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

a jak mam tedy zapojit ten stykac
dekuji a cekam na odpoved

Offline

 

#4 12. 08. 2019 20:18

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 2165
Reputace:   67 
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

No já moc nechápu, na co se vlastně ptáš.

Jistič co se dává před elektroměr bude v tomhle přípdě 3fázový, to je jasné, ale jeho velikost závisí především na tom, co sis zaplatil u ČEZu. Běžně se dává 25A, ale také je možné dát 32A, nebo i více, to záleží na tom, jaký potřebuješ odběr. A ano, ČEZ ti nepovolí jinou charakteristiku než B. Proudu musí samozřejmě odpovídat i velikost elektroměru...

Ten jistič co chrání HDO se dává 2 - 6A.
Detaily lze nalézt vpřipojovacích podmínkách.

Co se týká bytového rozvaděče, tam můžeš mít jističe jaké chceš a kolik potřebuješ - na každý kabel (okruh) co z rozvaděče vede se dá jeden jistič. Samozřejmě nemá velký smysl používat jističe větší než je ten před elektroměrem, takže se používají zpravidla jen 16A, 10A případně menší.

Ten stykač - přes něj musí vést přívod k tomu topení - aby se to vypnulo v době kdy neběží topný tarif.
No a vzhledem k tomu, že HDO spíná nulový vodič, tak druhý pól stykač musíš přiojit na fázový vodič. Pokud je jich více, tak všechny na stejnou fázi. A samozřejmě přes příslušný jistič.

Přes jistič se musí připojovat všechno. V každém místě, kde dochází ke zmenšení průřezu vodiče musí být jistič, který odpovídá tomu nižšímu průřezu vodiče. Může být v principu i dříve, ale není to příliš vhodné (je to matoucí). A za splnění jistých podmínek může být jistič také až na konci vedení - ale tomu bych se opravdu vyhýbal, správně by měl být na začátku.

Any other questions ?

Offline

 

#5 12. 08. 2019 20:24

MichalAld
Moderátor
Příspěvky: 2165
Reputace:   67 
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

Ještě podotýkám, že obrázek se týká sítě TT (dříve nazýváno jako OCHRANA ZEMĚNÍM) a to je dnes už celkem rarita, to se normálně nedělá - a ČEZ takovéto přípojky nepovoluje. Běžný je systém TNC - rozdíl je v tom, že na přívodu jsou ty 3 fáze a PEN (žluto-zelený), zatímco na tomhle obrázku je na přívodu nulový vodič (N - modrý),  a ochranná svorka PE je připojena k uzemění.

Pokud by to přeci jen někde bylo, měla by se použít ochrana proudovým chráničem (ten by se dal do toho bytového rozvaděče).

Offline

 

#6 12. 08. 2019 21:40

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

//forum.matematika.cz/upload3/img/2019-08/38659_Resizer_15656386114730.jpg
ty kontakty 369 z toho elektroměru vedou
na trifazovy jistic
z proudoveho chranice privedu fazi na hlavni jistic a jistic hdo
je to tak?

Offline

 

#7 13. 08. 2019 10:53

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

a jake mam pozit typ stykacu
protoze jsou asi tri typy?

Offline

 

#8 13. 08. 2019 13:37

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

cekam na odpoved

Offline

 

#9 13. 08. 2019 14:05

Aleš13
Příspěvky: 59
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

Když nikdo neodpovídá tak možná proto, že není úplně jasné na co se ptáš :-) Já měl za to, že jsi už odpověď dostal výše. Co se týká tří typů stykačů, já bych spíš řek, že je jich spousta. Nějaký co je na trhu si vyber, musí mít dost kontaktů (jedno- nebo třífázový spotřebič) a dostatečný spínací proud (s ohledem na případnou indukční zátěž).

Odhlédnuv od toho, že jde o školní úlohu, proudový chránič bych nezapojoval před hlavní jistič ale jen do určitých okruhů. Třeba ledničku je blbost připojovat přes chránič, ten může někdy vybavit "sám od sebe" a pak se vrátíš z dovolené a všechno můžeš vyhodit (a ještě musíš shánět plynovou masku). Totéž soustava TT (tam ani nevím jaká případná speciální pravidla pro návrh platí), měl bys to navrhovat v TN-C, ale to už ti taky řekli výše.

Jinak je to v zhruba pořádku, dráty si určitě dokreslíš sám :-)

Offline

 

#10 13. 08. 2019 19:39

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

//forum.matematika.cz/upload3/img/2019-08/17850_Screenshot_20190813-193646_Chrome.jpg

//forum.matematika.cz/upload3/img/2019-08/17885_Screenshot_20190813-193532_Chrome.jpg

//forum.matematika.cz/upload3/img/2019-08/17938_Screenshot_20190813-193557_Chrome.jpg

Offline

 

#11 13. 08. 2019 19:54

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

zacnu tim prvim stykacem
podle toho schematu povedu nulak z 3 hdo na A1 kontakt
ten druhej stykac bych udelal zase to same
ten treti stykac bych zapojil na A2
je to takle srozumitelnesi
je to v poradku?

Offline

 

#12 13. 08. 2019 20:35

Aleš13
Příspěvky: 59
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

Ten první má ovládací napětí 24 V, tak ten raději ne :-)
Ty zbylé dva jsou ok, to zapojení taky. Technicky vzato je jedno jestli výstup z HDO (svorka 3) povedeš na A1 nebo na A2 a na tu druhou "A" svorku fázi, prakticky je rozumné dodržet zvykové právo uspořádání shora dolů a fázi dát na A1 a výstup z HDO na A2.

Offline

 

#13 13. 08. 2019 20:50

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

man takovou blbou otazku
odkud mi ma vest ta faze na A1
kdybych mnel A2 jako vystup z hdo

Offline

 

#14 13. 08. 2019 21:23

Aleš13
Příspěvky: 59
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

To vůbec není blbá otázka, je to naopak věc která není na první pohled zřejmá.

Fáze na A1 má vést z jističe zapojeného za elektroměrem (a některé rozvodné závody ve svých předpisech trvají na tom, že to musí být zrovna z fáze L1 - neptej se proč :-)). Pokud to bude jistič vyhrazený pouze pro napájení toho jediného stykače, použije se třeba nějaký dvouampérový. Pokud ale tím HDO ovládáš víc spotřebičů (bojler, kotel, bazén, ...), každý z nich má zpravidla svůj vlastní stykač, který je napojený na jistič příslušný tomu danému spotřebiči. To je také jeden z důvodů, proč relé HDO nespíná fázi, ale nulu - jednoduše se propojí nula všech těch jističů a neřeší se už jištění ovládacího vodiče.

Druhý důvod je ten, že ovládací proud stykačů HDO se bere až za elektroměrem, tudíž ho platí zákazník. Ale napájení samotného přijímače HDO je před elektroměrem a platí ho tudíž rozvodné závody, protože to je jejich zařízení.

A vyplývá z toho jeden zajímavý důsledek. Na tom vodiči N přerušovaném přes relé HDO (to je ta svorka 3) bude při vypnutém HDO napětí (přes cívky těch stykačů). Proto by neměl být modrý, aby na něj někdo nesáhnul, protože modrý drát přece nekope :-) (týká se hlavně amatérů a "elektrozedníků")

Offline

 

#15 13. 08. 2019 21:51

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

takze k tomu hlavnimu jistici a jistici sazboveho spinace
pridam jistic 2A na Stykac A1 kontakt

Offline

 

#16 13. 08. 2019 22:01 — Editoval Aleš13 (13. 08. 2019 22:18)

Aleš13
Příspěvky: 59
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

Ano.

Dá se to i bez toho, ale je elektrikářská slušnost tam ten jistič dát. Jednak i stykač se může porouchat a zkratovat, jednak se pak ten stykač dá ručně vypnout.

EDIT: ten jistič samozřejmě též může být společný s tím spotřebičem, pokud tam není nějaký extrémní nepoměr proudů, že by už dráty hořely a jistič pořád držel. Ale v tomhle víceméně školním příkladu bych dal ten samostatný jistič.

Offline

 

#17 13. 08. 2019 22:27

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

jeste takova otazka odkud privedu fazi do toho jistice co mi jde na stykac?
protoze podle toho schematu to z elektromeru nemuze vest

Offline

 

#18 13. 08. 2019 22:36

Aleš13
Příspěvky: 59
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

Někde za elektroměrem to napojíš, vodič L10. V podstatě nemáš jinou volbu než z elektroměru nebo někde za ním protože jen tam je elektřina :-)

Offline

 

#19 13. 08. 2019 22:41

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

dekuji za pomoc

Offline

 

#20 17. 08. 2019 16:06 Příspěvek uživatele Levans byl skryt uživatelem Levans.

#21 17. 08. 2019 18:46

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

ten trifazovej jistic B16/3
kterej v rozvadeci mam s proudovym chranicem
a stykacem tak odkukud do neho privedu fazi
udelam propojku s chranicem?

Offline

 

#22 17. 08. 2019 19:36 — Editoval Aleš13 (17. 08. 2019 21:12)

Aleš13
Příspěvky: 59
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

Rovnou říkám, že se sítí TT ani s proudovým chráničem před elektroměrem nemám vůbec žádnou zkušenost, takže jen podle vlastní logiky bych jakékoliv jističe připojoval na dráty L10, L20, L30 za elektroměrem a s ničím dalším je nepropojoval. Samozřejmě se musí vzít N a PE z příslušného nulového/ochranného můstku.

Ten PCH na schématu asi nebude běžný chránič 30 mA, ale spíš nějaký na 500 mA který se používá jako ochrana pro případ požáru, proto je taky před elměrem (ale napsané to tam nevidím). Jestli zadání úlohy explicitně vyžaduje chránič, měl by se tam dát další chránič 30 mA.

Offline

 

#23 17. 08. 2019 20:28

edison
Příspěvky: 1489
Reputace:   34 
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

Před elektroměr patří pouze hlavní jistič s počtem fází a hodnotou odpovídající smlouvě. Nic víc.

Nejsem si teda 100% jist, zda hlavní jistič smí být s chráničem, či zda to některé rozvodné firmy dovolují a jiné ne.

Jeden chránič na celej objekt, to se dnes bere jako relikt z doby, kdy byly ještě velmi drahý (těsně po tom, co výrobci prolobovali, že musí být na všech zásuvkách). Dnes je spíš normální, že jsou skoro všechny jističe v rozjištění vybavené chrániči, nebo je několik skupin, kdy každá má 1 chránič a pod ním pár jističů.

Je nutné počítat s tím, že tak 50 % třívodičových elektronických spotřebičů má mezi L a PE kapacitní zátěž v řádu 0,1-1 mA, Takže když se třeba na 1 chrániči sejde víc počítačů, je o zábavu postaráno:-)

Offline

 

#24 17. 08. 2019 22:24

Aleš13
Příspěvky: 59
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

Nj, ale tady jde o síť TT, kde má smysl ten chránič takhle použít. Bohužel jsem se s tím v reálu nikdy nesetkal, takže nevím přesně jaký a kdy. Tohle by chtělo nejspíš přesunout na elektrika.cz, tam se tyhle krajní případy probírají s oblibou :-)

Offline

 

#25 17. 08. 2019 22:46

Levans
Příspěvky: 289
Reputace:   
 

Re: zapojení měření třífazového dvousazboveho elektromeru s hdo

a jaky je rozdil mezi tt a tnc

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson