Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všetci,
našiel som celkom zaujímavý príklad na matematickú indukciu, keď som si ju chcel precvičiť, a nejako ho neviem vyriešiť. Tu je:
Pre;
, dokažte matematickou indukciou, že:
Toto som urobil:
Môj prvý krok bolo dosadenie najnižšej možnej hodnoty do pravej aj ľavej strany: :
V druhom kroku som za dosadil
Ďalej urobím toto: :
Vieme, že
Náš ďalší krok je porovnanie pravých strán:
No tu narazíme na problém:
Ak , táto nerovnosť nikdy neplatí.
V dôkazoch, kde je na pravej strane konštanta, sa odporúča znížiť pravú stranu nejakou funkciou , pričom treba dávať pozor, aby pravá strana bola stále väčšia, ako tá ľavá. S trochou googlenia som zistil, že súčet mojej pôvodnej ľavej strany je približne
keď sa
blíži k nekonečnu, čo je tiež hodnota
, kde
je Riemannova Zeta funkcia. Funkcia ktorá by znížila moju pravú stranu, pričom by táto strana bola stále väčšia ako
pre hodnoty
je, napríklad,
. Strávil som hodiny hľadaním funkcie, ktorá toto robí, vrátane všetkých možných kombinácii, variácii, permutácii
K tomuto som sa dopracoval:
Čo teda chcem dokázať ako ďalšie:
Skúsime najnižšiu hodnotu, :
Pokračujeme s :
Ďalej :
Vďaka vieme, že:
Náš ďalší krok je teda logicky dokázať, že:
Toto ale nemá žiadne celočíselné riešenia väčšie ako jedna, čo ale potrebujeme. Tu som ostal zaseknutý a neviem, ako ďalej. Napadlo mi, že ľudia mi tu budú vedieť pomôcť.
Ďakujem
Ahoj, zkus odečíst .
↑ check_drummer:
ahoj, to mi žiaľ nepomôže, lebo ak odčítam , tak sa stane toto:
Pre n=2:
čiže neplatí to ani pri najmenšom prípade.
Pro libovolná malá k nás to nezajímá. :-) Důležité je jak se to chová pro velká k, pro malá k tam můžeš odečíst libovolnou jinou funkci, pro kterou to platí, hlavně ať vyjde indukční krok, pak už se to nějak ošetří.
↑ check_drummer:
Ahoj, čiže čo chcem dosiahnuť je to, že najprv dokážem platnosť prvého tvrdenia pre povedzme 2<n<=10, a potom použijem prísnejšie tvrdenie (čiže pravú stranu znížim o nejakú funkciu n) pre n>10? To je korektný postup? Lebo neviem si predstaviť, kedy je dostatočne veľké pre použitie prísnejšieho tvrdenia.
Vďaka za odpoveď
↑ Headclass:
Já taky nevím, jak to k zvolit ani nevím jestli to pro tu mají funkci zafunguje, ale korektní postup to určitě je. Pro všechna k své tvrzení dokážeš. A že pro nějaká k to bude přesně ve trvaru, který máš dokázat a pro nějaká k to bude silnější tvrzení (s odečtením té funkce na pravé straně), to je přece jedno.
Stránky: 1